Därför misslyckas du med din inläggning/pickling

 Inläggning och pickling är en enkel metod för att bevara livsmedel och förlänga deras hållbarhet. Trots detta kan det ibland misslyckas. En av de vanligaste orsakerna till misslyckade inläggning och pickling är användningen av fel typ av glasburkar. Det är viktigt att använda burkar som är speciellt gjorda för inläggning och pickling eftersom andra burkar inte är tillräckligt täta för att hålla borta luft och bakterier. En annan vanlig orsak till misslyckade inläggning och pickling är dålig rengöring. Det är viktigt att noga rengöra burkar, lock och de livsmedel som ska inläggas/picklas för att förhindra bakterietillväxt.

Fel proportioner i lagen som används för inläggning eller pickling kan också påverka resultatet och leda till misslyckande. Det är viktigt att följa riktlinjerna för lagen för att få det bästa resultatet. Fel temperatur är också en vanlig orsak till misslyckade inläggning och pickling. Inläggning och pickling kräver en specifik temperatur för att vara effektiva, och för hög eller för låg temperatur kan leda till misslyckande. För lång inläggningstid är också en orsak till misslyckade inläggning och pickling. Om inläggningstiden är för lång, kan livsmedlen bli för mjuka och smaken kan påverkas negativt.

Genom att undvika dessa vanliga misstag och följa riktlinjerna, kan du få en framgångsrik inläggning och pickling. Använd rätt utrustning och ingredienser, och noga rengör burkar och livsmedel för att säkerställa att dina livsmedel bevaras på ett säkert och smakfullt sätt.



1-2-3 lag

En 1-2-3 lag är den enklaste formen av snabb inläggning. 

  • 1 dl ättika
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten
Koka lagen en stund så att sockret löser sig så är din lag klar. Låt kallna och använd till att göra en snabbinläggning.

En lite mer långsiktig lag

Inläggningslagen är en viktig del av inläggningsprocessen och det är viktigt att använda en lag som är säker och smakfull. Här är ett enkelt recept på en klassisk inläggningslag:

  • 4 dl vatten
  • 2 dl vitvinäger
  • 1 dlströsocker
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk dillfrön
  • 2 tsk senapfrön
  • 2 tsk korianderfrön
  • 4 hela kryddnejlikor
  • 2 hela korianderkorn
  • 4 klyftor vitlök


Koka upp vatten, vitvinäger, strösocker, salt och kryddor i en stor kastrull.

Låt lagen sjuda i 5 minuter, rör om då och då.

Ta kastrullen från värmen och låt svalna helt.

Häll lagen över livsmedlen i rengjorda burkar och skruva på locket.

Lägg burkarna i en stor kastrull och täck med vatten. Koka upp vattnet och låt sjuda i ca 10 minuter.

Ta bort burkarna från kastrullen och låt svalna.

Kontrollera att locket är ordentligt fäst och förvara burkarna på en sval, mörk plats.

Denna inläggningslag är en klassisk recept som passar utmärkt till inläggning av grönsaker som gurka, lök och morötter. Du kan justera smakerna efter dina önskemål genom att lägga till mer eller mindre av vissa kryddor. Njut av dina hemlagade inläggningar som en del av en måltid eller som en smakfull tillbehör.




Kommentarer

Populärast på bloggen

Viktigaste prylarna i mitt kök

Alkoholfria alternativ till vinet

Din bästa bönsallad - Recept

Din egen bearnaise - en enkel variant

Picklad Rödlök - Recept

Morotsylt - Recept

Tapenade Recept

Potatismos - Alla recept du någonsin behöver

Därför ska du odla kryddor och så gör du