Därför ska du odla kryddor och så gör du

 Färska kryddor du odlat själv är en av de bästa sakerna du kan lägga till i din matlagning. De har en starkare och mer uttrycksfull smak än torkade kryddor och kan ta din mat till nästa nivå.

Det första och mest uppenbara skälet till varför färska kryddor är bättre än torkade kryddor är smaken. Färska kryddor har en mycket starkare och mer uttrycksfull smak än torkade kryddor. Detta är eftersom torkning av kryddor förlorar en del av smaken och aroma. När du odlar dina egna kryddor, kan du plocka dem precis innan du använder dem och få ut mesta möjliga smak och aroma.

Ett annat skäl till varför färska kryddor är bättre än torkade kryddor är att de innehåller fler näringsämnen. Kryddor är kända för att vara rika på vitaminer och mineraler, men torkning av kryddor kan leda till en förlust av vissa näringsämnen. När du odlar dina egna kryddor, kan du plocka dem när de är som mest näringsrika och få mesta möjliga näring.

Färska kryddor är också mer flexibla i matlagningen jämfört med torkade kryddor. De kan användas färska eller frysta, och kan också torkas eller inlagd för senare användning. Torkade kryddor kan bara användas torkade och kräver oftast mer mängd för att få samma smak som färska kryddor.

Sist men inte minst, odling av kryddor själv kan vara en rolig och givande hobby. Det är ett enkelt projekt som inte kräver mycket plats eller tid, och det är ett bra sätt att få tillgång till färska, hemgjorda kryddor när som helst. Det är också ett bra sätt att veta exakt vad du lägger i din mat och undvika tillsatser och kemikalier som kan finnas i köpta kryddor.

Kom igång med odling av kryddväxter



Odling av kryddor i fönstret är en enkel och praktisk metod för att få tillgång till färska kryddor när som helst. Det är också ett roligt projekt för både nybörjare och erfarna trädgårdsmästare.

Det första steget i att odla kryddor i fönstret är att välja rätt kryddor. Många kryddor trivs bra i fönstret, till exempel basilika, oregano, persilja, timjan och mynta. Välj kryddor som du ofta använder i matlagningen och som trivs i din klimatzon.

Nästa steg är att välja rätt odlingsutrymme. En fönsterbräda eller en fönsterkarm är ett bra val, men det går också att odla kryddor i krukor på fönsterbrädan. Se till att krukorna har dräneringshål i botten för att undvika att vattnet står kvar i krukan.

För att odla kryddor i fönstret behöver du också rätt jord och gödning. Använd en lätt, väldränerad jord som är speciellt anpassad för kryddor. Du kan också blanda i lite torv eller perlit för att förbättra dräneringen. Gödningen bör vara speciellt anpassad för kryddor eller annars en allmän gödning med lågt kväveinnehåll.

När det gäller vattning är det viktigt att hålla jorden fuktig, men inte för våt. Kryddor trivs inte i våt jord och kan drabbas av röta. Se till att vattna ordentligt när jorden känns torr, men undvik att vattna för ofta. Det är också viktigt att notera att vissa kryddor kräver mer vatten än andra.

Sol är också viktigt för odling av kryddor i fönstret. Se till att välja ett fönster som får tillräckligt med sol under dagen. Kryddor behöver minst 4-6 timmars direkt solljus per dag för att trivas.

Det här behöver du för fönsterodling

Vad behöver du egentligen för att komma igång med fönsterodling av kryddor? Här är en lista med det viktigaste du behöver för att komma igång:

Kryddor

Det första du behöver är kryddor. Välj kryddor som du ofta använder i matlagningen och som trivs i din klimatzon. Många kryddor trivs bra i fönstret, till exempel basilika, oregano, persilja, timjan och mynta.

Odlingsutrymme

Du behöver också ett odlingsutrymme, det kan vara en fönsterbräda eller fönsterkarm eller krukor på en fönsterbräda. Se till att krukorna har dräneringshål i botten för att undvika att vattnet står kvar i krukan.

Jord och gödning

Du behöver också rätt jord och gödning. Använd en lätt, väldränerad jord som är speciellt anpassad för kryddor. Du kan också blanda i lite torv eller perlit för att förbättra dräneringen. Gödningen bör vara speciellt anpassad för kryddor eller annars en allmän gödning med lågt kväveinnehåll.

Vattenkanna

Du behöver också en vattenkanna eller liknande för att vattna kryddorna.

Sol

Sol är också viktigt för odling av kryddor i fönstret. Se till att välja ett fönster som får tillräckligt med sol under dagen. Kryddor behöver minst 4-6 timmars direkt solljus per dag för att trivas.

Kniv

En liten kniv eller sax kan också vara bra att ha till hands för att plocka kryddorna.

Med dessa saker kan du komma igång med din fönsterodling av kryddor och njuta av färska, hemgjorda kryddor när som helst. Det är också ett roligt projekt för både nybörjare och erfarna trädgårdsmästare.

Kommentarer

Populärast på bloggen

Viktigaste prylarna i mitt kök

Därför misslyckas du med din inläggning/pickling

Så lagar du en smakfull och billig middag utan att tumma på kvaliteten

Din bästa bönsallad - Recept

Alkoholfria alternativ till vinet

Din egen bearnaise - en enkel variant

Picklad Rödlök - Recept

Morotsylt - Recept

Tapenade Recept

Bananpannkaka - Bästa Receptet