Din egen bearnaise - en enkel variant

Bearnaisesås är en krämig och smakrik sås som passar bra till kött, fisk och grönsaker. Här är ett recept på hur du kan göra bearnaise sås hemma:

Ingredienser:

  • 4 äggulor
  • 1 dl vatten
  • 1 dl vitt vin
  • 1 msk citronsaft
  • 1 tsk dijonsenap
  • 250 g smör, rumstempererat
  • 2 msk finhackad persilja
  • salt och peppar

Instruktioner:

Lägg äggulor, vatten, vin, citronsaft och senap i en kastrull och sätt på medelvärme. Rör om med en träslev tills det blir en krämig emulsion.

Låt emulsionen sjuda försiktigt tills den har tjocknat till en krämig konsistens. Rör om hela tiden så att äggulorna inte klumpar ihop sig.

Ta kastrullen från värmen och tillsätt rumstempererat smör i mindre bitar. Rör om tills smöret har smält och såsen har tjocknat ytterligare.

Rör ner hackad persilja och smaka av med salt och peppar. Servera varm.

Tips:

Om såsen blir för tjock kan du tillsätta lite mer vatten eller vin för att få önskad konsistens.

Du kan också använda en stavmixer eller en blender för att få en jämnare sås.

Bearnaisesås kan vara svår att göra eftersom den kräver en del precision och omtanke för att få den perfekta konsistensen och smaken. Några av de vanligaste orsakerna till att bearnaisesås kan vara svår att göra är:

Äggulorna kan lätt klumpa ihop sig om man inte rör om kontinuerligt under tillagningen.

Såsen kan bli för tjock om man låter den sjuda för länge eller om man tillsätter för mycket smör.

Såsen kan också bli för tunn om man inte rör den tillräckligt länge eller om man tillsätter för mycket vätska.

Det kan också vara svårt att få den rätta balansen mellan smak och såsens konsistens, så det kan ta lite övning att få den perfekta bearnaisesåsen.

Det är dock viktigt att inte ge upp, utan att fortsätta att försöka och att lära sig av eventuella misstag. Med lite övning och tålamod kommer du att bli en mästare på att göra bearnaisesås!

Kommentarer

Populärast på bloggen

Viktigaste prylarna i mitt kök

Alkoholfria alternativ till vinet

Din bästa bönsallad - Recept

Picklad Rödlök - Recept

Morotsylt - Recept

Därför misslyckas du med din inläggning/pickling

Tapenade Recept

Potatismos - Alla recept du någonsin behöver

Därför ska du odla kryddor och så gör du