Profiteroles Choklad - Recept
Profiteroles är läckra, luftiga chokladbollar fyllda med vispad grädde eller glass. De är en utmärkt efterrätt, och kan göras i olika storlekar och smaker. Här är ett grundrecept på hur du kan tillaga profiteroles hemma:
Ingredienser (till ca 20 st):
- 1 dl vatten
- 60 g smör
- 2 dl vetemjöl
- 4 st ägg
- Vispad grädde eller glass, för fyllning
- 1 dl vispgrädde
- 1 msk strösocker
- 100 g mörk choklad
Tillagning:
Sätt ugnen på 200 grader.
Koka upp vatten och smör i en kastrull. Tillsätt mjölet och rör tills en deg bildas. Ta bort kastrullen från värmen och låt degen svalna lite.
Tillsätt äggen ett i taget, och rör tills degen är slät och glansig.
Placera degen i en spritspåse med stjärnmunstycke. Forma små bollar av degen och placera dem på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda profiteroles i ugnen i ca 25 minuter eller tills de är gyllenbruna. Låt svalna på plåten.
Smält chokladen i en skål över vattenbad.
Vispa grädden med strösocker.
Gör ett litet hål i botten på varje profiterol och fyll med vispad grädde eller glass.
Pensla över den smälta chokladen på profiteroles och servera genast.
Profiteroles kan också fyllas med andra godsaker, som t ex färska bär, sylt eller karamellsås. Var kreativ och testa olika smaker för att hitta din favoritvariant!
Kommentarer
Skicka en kommentar