Potatismos - Alla recept du någonsin behöver

 Här är ett recept på ett enkelt och smakrikt potatismos:

Ingredienser:

  • 1 kg potatis
  • 2 msk smör
  • 1 dl mjölk
  • salt och peppar

Gör så här:

  1. Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka potatisen i en gryta med vatten och lite salt tills den är mjuk (det tar ungefär 15-20 minuter beroende på storleken på bitarna).
  2. Häll av vattnet och tillsätt smör och mjölk. Mosa potatisen med en potatisstöt eller en mixer tills den är slät och jämn.
  3. Smaka av med salt och peppar efter behag. Servera potatismoset varmt som ett tillbehör till din favoriträtt.

Tips:

Du kan även tillsätta finriven ost eller örter som persilja eller timjan för extra smak.

Om du vill ha ett lite krämigare potatismos kan du öka mängden smör och mjölk eller tillsätta lite grädde eller crème fraîche.


Lite mer spännande potatismos

Här är ett recept på potatismos med lite mer spännande ingredienser:

Ingredienser:

  • 1 kg potatis
  • 2 msk smör
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl crème fraîche
  • 1/2 dl finriven parmesanost
  • 1/2 dl finhackade örter (t ex timjan, rosmarin eller basilika)
  • 1/2 tsk knaprig bacon
  • salt och peppar

Gör så här:

  • Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka potatisen i en gryta med vatten och lite salt tills den är mjuk (det tar ungefär 15-20 minuter beroende på storleken på bitarna).
  • Häll av vattnet och tillsätt smör, mjölk och crème fraîche. Mosa potatisen med en potatisstöt eller en mixer tills den är slät och jämn.
  • Rör ner parmesanosten och finhackade örterna i potatismoset. Smaka av med salt och peppar efter behag.
  • Värm upp en stekpanna och fräs baconet tills det blir knaprigt. Häll över baconet på potatismoset och servera varmt som ett tillbehör till din favoriträtt.

Tips:

Du kan även tillsätta lite pressad vitlök eller riven ingefära för extra smak.

Om du vill ha ett lite mer lyxigt potatismos kan du byta ut mjölken och crème fraîchen mot grädde.


Potatismos med smak av Peru

Här är ett recept på potatismos med peruanska smaker:

Ingredienser:

  • 1 kg potatis
  • 2 msk smör
  • 1 dl mjölk
  • 1 tsk pressad vitlök
  • 1 tsk kajennpeppar
  • 1 tsk kummin
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk chilipeppar (efter behag)
  • 1/2 dl finhackade korianderblad
  • salt och peppar

Gör så här:

  1. Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka potatisen i en gryta med vatten och lite salt tills den är mjuk (det tar ungefär 15-20 minuter beroende på storleken på bitarna).
  2. Häll av vattnet och tillsätt smör, mjölk, vitlök och kryddor (kajennpeppar, cumin, paprikapulver och chilipeppar). Mosa potatisen med en potatisstöt eller en mixer tills den är slät och jämn.
  3. Rör ner finhackade korianderblad i potatismoset. Smaka av med salt och peppar efter behag.
  4. Servera potatismoset varmt som ett tillbehör till din favoriträtt, t ex grillad kyckling eller marinerad köttfärs.

Sötpotatismos

Här är ett recept på sötpotatismos:

Ingredienser:

  • 500 g sötpotatis
  • 1 msk smör
  • 1/2 dl mjölk
  • 1 msk lönnsirap
  • 1 tsk kanel
  • 1/2 tsk muskotnöt
  • salt

Gör så här:

  1. Skala och skär sötpotatisen i mindre bitar. Koka sötpotatisen i en gryta med vatten och lite salt tills den är mjuk (det tar ungefär 15-20 minuter beroende på storleken på bitarna).
  2. Häll av vattnet och tillsätt smör, mjölk, lönnsirap och kryddor (kanel och muskotnöt). Mosa sötpotatisen med en potatisstöt eller en mixer tills den är slät och jämn.
  3. Smaka av med salt efter behag.
  4. Servera sötpotatismoset varmt som ett tillbehör till din favoriträtt, t ex stekt fläskkarré eller rökt korv.

Tips:

Du kan även tillsätta lite finhackad färsk mynta eller apelsinskal för extra smak.

Kommentarer

Populärast på bloggen

Viktigaste prylarna i mitt kök

Din bästa bönsallad - Recept

Din egen bearnaise - en enkel variant

Alkoholfria alternativ till vinet

Picklad Rödlök - Recept

Morotsylt - Recept

Därför misslyckas du med din inläggning/pickling

Tapenade Recept

Så lagar du en smakfull och billig middag utan att tumma på kvaliteten

Bananpannkaka - Bästa Receptet